es
penyó

foto antiga

HISTÒRIA I PATRIMONIEs Penyó o punta de la Torre és un estret sortint de roca natural


Està situat a l’oest de la platja de cala Gamba i a l’est del nucli urbà de Las Rocas. La seva situació geogràfica ha tingut una gran importància estratègica des de l’edat mitjana, fet que va provocar que el s. XVII s’hi construís una torre de vigilància que va perdurar fins al s. XX.

El nom d’Es Penyó sorgeix arran del militar Joan Cantallops Mayol, que el 1957 va obtenir la concessió per a instal·lar un bar a la Punta de la Torre al qual va anomenar El Peñón.

L’any 1986 es va construir un espigó de 120 metres a la part oest de la punta i un altre abans de la desembocadura del torrent Gros per a evitar que els corrents marins s’enduguessin l’arena que es va dipositar per a convertir la costa rocosa en una platja artificial, que avui en dia encara perdura.

Veure ubicació

ecosistema marí

El fons marí predominant és el substrat arenós amb alguna part rocosa. S’hi poden trobar espècies de peixos típics de fons arenós com el sorell (Trachurus trachurus), el sorell de la Mediterrània (Trachurus mediterraneus), el pagell (Pagellus erythrinus) o el moll de fang (Mullus barbatus). A més, s’hi troben altres espècies que es poden trobar a fons rocosos com el sarg (Diplodus sargus) i el pagre (Pagrus pagrus).

Les algues més típiques que es poden visualitzar a les àrees amb arena són (Halimeda tuna), (Dasycladus vermicularis) i la peluqueta (Codium vermilara). A les zones rocoses solen abundar la cistoseira balear (Cystoseira balearica), les campanetes (Padina pavonica), l’acetabulària mediterrània (Acetabularia acetabulum).

Finalment, les meduses que podem trobar si nedam en aquesta platja són l’acàlef luminescent (Pelagia noctiluca), de naturalesa extremadament urticant, la medusa comuna (Aurelia aurita), que té una picada dolorosa, la medusa ou ferrat (Cotylorhiza tuberculata), amb una picada molt lleu, i l’hidrozou barqueta de Sant Pere (Velella velella), que no produeix picada.

seguretat, serveis i accessibilitatzona de bany

DUTXA

NO ACCESSIBLE

ZONA DE BANY DE BAIX RISC

AUS D'INTERÈS


Gràcies al seu caràcter litoral es poden trobar una gran diversitat d’aus marines. És habitual observar el corb marí (Phalacrocorax aristotelis) nedant molt a prop de la costa o damunt una roca. També és habitual veure la gavina de cames grogues (Larus michahellis) i la gavina roja (Larus audouinii), endèmica de la Mediterrània. Aquestes espècies es poden veure durant tot l’any.

Per altra banda, hi ha espècies que només les podem veure durant els seus períodes de migració, habitualment la tardor o l’hivern, com és el cas del corb marí gros (Phalacrocorax carbo), l’agró blanc (Egretta garzetta), el picaplatges (Arenaria interpres), el corriol tres-dits (Calidris alba), la gavina (Croicocephalus ridibundus) i la llambritja de bec llarg (Sterna sandvicensis).