sa
petrolera

foto antiga

HISTÒRIA I PATRIMONI
L’edifici de Can Salas va ser construït l’any 1881 per Manuel Salas Palmer amb marès del Coll d’en Rabassa


Formava part del complex conegut com “sa Petrolera”, que va suposar un fort impacte al barri del Molinar, ja que es tractava d’un barri de pescadors amb nombrosos molins de vent.

A Sa Petrolera es refinava petroli per a obtenir combustible per als quinqués i oli per a maquinària fins a l’any 1927, quan es varen començar a fabricar sabons, oli de pinyolada d’oliva, sucre de garrover, taní, productes de perfumeria, paper i cartó i extractes de plantes.

Als vuitanta el complex es desmantella i només queden en peu 3 o 4 cases particulars de la colònia d’habitatges dels obrers i la casa Gran. El 1985 l’Ajuntament de Palma protegeix l’edifici a través del PGOU i s’inclou al Catàleg de protecció d’edificis i elements d’interès històric, artístic, arquitectònic i paisatgístic de la ciutat.

El 2006 l'edifici va ser restaurat i els seus espais varen ser reconvertits en el que és avui, un equipament d'educació mediambiental per a la ciutadania mitjançant exposicions, el Centre de Recursos d'Educació Ambiental, l'Aula de la Mar i activitats lúdiques i formatives que es van programant. Des del 2018 compta amb una biblioteca municipal gestionada per l'Ajuntament de Palma, que alberga una sala d'estudi amb capacitat per a 24 persones que pot convertir-se en sala de conferències i projeccions, i una sala principal amb fons de creació literària i equipada amb 24 llocs de lectura. També hi ha una secció de lectura infantil, una zona d'hemeroteca equipada amb butaques, un espai per a joves i dos llocs d'informàtica amb ordinadors per als usuaris.

Veure ubicació (Aula de la Mar)

Centre blau

ADEAC coordina els distintius de Banderes Blaves i Centres Blaus



El requisit per a poder convertir-se en Centre Blau, en un municipi amb Bandera Blava, és l’existència d’un centre per a visitants, aula de la mar o de la natura, etc., que inclogui entre els seus objectius i activitats l’educació ambiental sobre els ecosistemes litorals i/o el desenvolupament sostenible, a més d’informació específica i/o activitats relacionades amb el Programa Bandera Blava.

Les aules de la mar són centres d’interpretació del medi marí que posen a l’abast de la ciutadania un conjunt d’elements interpretatius i activitats de contacte amb el medi marí. Aquests equipaments permeten treballar continguts i objectius de l’educació ambiental, a més d’altres temes de diferents àrees en un entorn que disposa d’instal•lacions i recursos adients.

A les Illes Balears l’únic Centre Blau que existeix és el de l’Aula de la Mar de Palma. Donat el seu context d’insularitat i el fet que la mar és un dels elements més importants del medi ambient a les Balears, és fonamental incloure l’aprenentatge del medi marí en tots els sectors de població.

Les activitats que es desenvolupen a l’Aula de la Mar estan adaptades al nivell educatiu al qual van adreçades per tal d’afavorir que els visitants desenvolupin les seves capacitats d’observació i interpretació, experimentant el contacte directe amb el medi i l’aprenentatge mitjançant materials didàctics específics.

ACTIVITATS D’EDUCACIÓ AMBIENTAL


El Servei d'Educació Ambiental de la Conselleria de Medi Ambient gestiona l'Aula de la Mar. A més, disposa de la Guia de recursos i activitats d'educació ambiental, que s'elabora anualment amb l'objectiu de donar suport als interessats en la programació de les activitats ambientals, totalment gratuïtes, que realitzen les diferents administracions i entitats.

Al web del Servei d’Educació Ambiental es poden consultar totes les activitats que s’ofereixen i una explicació detallada de cada una.

Horari de visita: de 8 a 19:30 hores de dilluns a divendres i de 9 a 14 hores els dissabtes (excepte juliol i agost).

Sa Petrolera