cala
estància

foto antiga

HISTÒRIA I PATRIMONICala Estància està situada entre el caló de Son Caios i el Club Marítim de Sant Antoni de la Platja, més conegut com Club de Can Pastilla


Forma part del nucli de Can Pastilla. Antigament la costa litoral era de roca però, per a augmentar el seu atractiu turístic, devers l’any 1964 hi varen transportar grans quantitats d’arena de la platja de Can Pastilla per a transformar-la en una petita platja. Posteriorment varen construir uns espigons per a protegir la platja artificial dels corrents marins i així la podem veure en l’actualitat.

Veure ubicació

Característiques tècniques de l’ecosistema marí

El fons marí predominant és el substrat arenós amb algunes parts rocoses i petits bancs de posidònia (Posidonia oceanica). S’hi poden trobar espècies de peixos típics de fons arenós com el sorell (Trachurus trachurus), el sorell de la Mediterrània (Trachurus mediterraneus), el pagell (Pagellus erythrinus) o el moll de fang (Mullus barbatus). A més, s’hi troben altres espècies que es poden trobar a fons rocosos o de posidònia com el sarg (Diplodus sargus) i el pagre (Pagrus pagrus)

Les algues més típiques que es poden visualitzar a les àrees amb arena són (Halimeda tuna), (Dasycladus vermicularis) i la peluqueta (Codium vermilara). A les zones rocoses solen abundar la cistoseira balear (Cystoseira balearica), les campanetes (Padina pavonica), l’acetabulària mediterrània (Acetabularia acetabulum).

Finalment, les meduses que podem trobar si nedam en aquesta platja són l’acàlef luminescent (Pelagia noctiluca), de naturalesa extremadament urticant, la medusa comuna (Aurelia aurita), que té una picada dolorosa, la medusa ou ferrat (Cotylorhiza tuberculata), amb una picada molt lleu, i l’hidrozou barqueta de Sant Pere (Velella velella), que no produeix picada.

seguretat, serveis i accessibilitat

LLOC DE SOCORS

DUTXA

SERVEIS

PUNT D'ACCESSIBILITAT

PUNT DE RECICLATGE

TORRE DE VIGILÀNCIA

ZONA DE BANY DE
RISC ALT

BANDERA BLAVA

AUS D'INTERÈS


Gràcies al seu caràcter litoral es poden trobar una gran diversitat d’espècies marines. És habitual observar el corb marí (Phalacrocorax aristotelis), nedant molt a prop de la costa o damunt una roca. També és habitual veure la gavina de potes grogues (Larus michahellis), la gavina roja (Larus audouinii), endèmica de la Mediterrània, i l’ànec collverd (Anas platyrhynchos) que està protegit. Aquestes espècies es poden veure durant tot l’any.

Per altra banda, hi ha espècies que només les podem veure durant els seus períodes de migració, habitualment la tardor o l’hivern, com és el cas del corb marí gros (Phalacrocorax carbo), l’agró blanc (Egretta garzetta), el picaplatges (Arenaria interpres), el corriol tres-dits (Calidris alba), la gavina (Croicocephalus ridibundus) i la llambritja de bec llarg (Sterna sandvicensis).