cala
gamba

foto antiga

HISTÒRIA I PATRIMONIEl que avui coneixem com el passeig de Cala Gamba


Es va formar com un camí el 1896 per la necessitat de la gent d’unir el caló de la Barca Guixera (una petita cala situada a l’oest del passeig de Cala Gamba) amb la carretera principal i poder arribar fins a Es Carnatge. A partir de l’any 1917, el camí es va utilitzar per a fer passar el cablejat de la punta del Reflector, que havia estat ocupada per militars. Fins els anys trenta, per arribar al Club Nàutic s’havia de passar per terreny natural i, sovint, per damunt d’algues transportades pels temporals. A principis del 1958 es va pavimentar el passeig, es va il•luminar i es van sembrar arbres.

Entre el 1936 i el 1938 es va construir el Club Nàutic de Cala Gamba, tot i que la inauguració oficial no es va celebrar fins després de la Guerra Civil, el 21 de juliol de 1940.

En aquest indret hi va haver una intensa activitat pesquera tradicional.

Veure ubicació

ecosistema marí

El fons marí predominant és el substrat arenós amb algunes parts rocoses i petits bancs de posidònia (Posidonia oceanica). S’hi poden trobar espècies de peixos típics de fons arenós com el sorell (Trachurus trachurus), el sorell de la Mediterrània (Trachurus mediterraneus), el pagell (Pagellus erythrinus) o el moll de fang (Mullus barbatus). A més, s’hi troben altres espècies que es poden trobar a fons rocosos o de posidònia com el sarg (Diplodus sargus) i el pagre (Pagrus pagrus)

Les algues més típiques que es poden visualitzar a les àrees amb arena són (Halimeda tuna), (Dasycladus vermicularis) i la peluqueta (Codium vermilara). A les zones rocoses solen abundar la cistoseira balear (Cystoseira balearica), les campanetes (Padina pavonica), l’acetabulària mediterrània (Acetabularia acetabulum). Per altra banda, cal remarcar la identificació recent d’espècies al·lòctones en aquesta cala: Bangia fuscopurpurea, Gymnogongrus griffthsiae i Chylocladia reflexa.1

Finalment, les meduses que podem trobar si nedam en aquesta platja són l’acàlef luminescent (Pelagia noctiluca), de naturalesa extremadament urticant, la medusa comuna (Aurelia aurita), que té una picada dolorosa, la medusa ou ferrat (Cotylorhiza tuberculata), amb una picada molt lleu, i l’hidrozou barqueta de Sant Pere (Velella velella), que no produeix picada.

seguretat, serveis i accessibilitat

NO ACCESSIBLE

ZONA DE BANY DE BAIX RISC

AUS D'INTERÈS


Gràcies al seu caràcter litoral es poden trobar una gran diversitat d’espècies marines. És habitual observar el corb marí (Phalacrocorax aristotelis), nedant molt a prop de la costa o damunt una roca. També és habitual veure la gavina de potes grogues (Larus michahellis), la gavina roja (Larus audouinii), endèmica de la Mediterrània, i l’ànec collverd (Anas platyrhynchos) que està protegit. Aquestes espècies es poden veure durant tot l’any.

Per altra banda, hi ha espècies que només les podem veure durant els seus períodes de migració, habitualment la tardor o l’hivern, com és el cas del corb marí gros (Phalacrocorax carbo), l’agró blanc (Egretta garzetta), el picaplatges (Arenaria interpres), el corriol tres-dits (Calidris alba), la gavina (Croicocephalus ridibundus) i la llambritja de bec llarg (Sterna sandvicensis).